Igår kväll hölls för första gången efter pandemin den första fysiska vinprovningen med Munskänkarna Göteborg – https://www.munskankarna.se/sv/regioner/stor-goteborg/goteborg/
Direkt jag såg mejlet var jag på Johan med att detta måste vi gå på. Det visade sig bli ett mycket trevligt spontant måndagsnöje.
Vi höll till i festlokalen La Cuvée i Munkebäck – http://www.lacuvee.se – som förutom festlokal visar sig ha både lokal för vinprovning och uthyrning av vinfack för upp till 100 vinflaskor i vardera i sin vinkällare i berggrunden. Detta kan man ju absolut överväga om man tänker sig börja utöka sin samling med lagringsviner framöver.
För det facila medlemspriset 300 kronor (400 för gäster) bjöds det under kvällen på åtta spännande nyheter från Systembolaget och till detta en mycket god och vällagad köttgryta med ris.
Sammanlagt provade vi nio viner. De åtta nyheterna presenterades först där två viner ställdes mot varandra i fyra heat. Därefter kunde man även köpa ett nionde bonusglas. Flera av vinerna föll oss väl i smaken och kan absolut leda till ett köp.
Vin nr 1 – Baskien, norra Spanien
Antxiola
Hondarrabi Suri, 2020
119 :- nr 2618
Vinet luktade inledningsvis mycket kraftigt och unket av vaxtoner som påminde om gammal otvättad kropp och ingrodd svett, vaxkritor, härsket talg och varm overheadprojektor. Doften utvecklades senare med stigande temperatur och drog då mer åt smörpopcorn och biosalong. Vi två noviser behövde först fråga ifall vinet var som det skulle.
Smaken var mycket syrlig med märkbara toner av citron samt hög mineral och markant sälta. Syran var så pass hög att jag ansåg att den överskuggade den utlovade doft- och smakpaletten av frukter så som päron, grönt äpple och krusbär. Dessa toner hade jag svårt att ana.
Detta vin var ingen hit men det är alltid trevligt att bekanta sig med en ny druva.
Vin nr 2 – Slovensk Riesling
Dveri-Pax
Riesling, 2020
119 :- nr 2617
Detta var en mycket trevlig Riesling, något sötare än det första vinet. Grad av syra och fyllighet var dock densamma, men ändå var detta vin så mycket mer balanserat. Smak och doft av persika, päron och lime var mycket trevligt.
Detta vin kommer jag helt klart att köpa igen och det var ett trevligt första möte med vin från Slovenien.
Vin nr 3 & 4 – Godello från Galicien möter ungersk Furmint från Tokaj
Concellos
Godello, 2019
129 :- nr 93755
Megyer
Furmint, 2018
159 :- nr 90461
Godello från Galicien, Spanien har jag provat tidigare men Furmint var en ny bekantskap. Jag är inte heller bevandrad in ungerskt vin. Jag provade ett sött Tokaji många år tillbaka som mamma tog med sig hem från en jobbresa, det är det hela.
I paletten hos de båda hittades dill, smörpopcorn, biosalong, bivax, färgkritor, citrus, päron och tropisk frukt.
Furminten hade en något mer intressant palett med lite mer mogen frukt. Doften drog lite åt övermogna äpplen.
Vin nr 5 – Blaufränkisch från Österrike
Wohlmuth Ried Rabenkropf
Blaufränkisch, 2018
169 :- nr 93983
Detta var mitt första möte också med denna druva, Blaufränkisch. Men det blir definitivt inte det sista. Mums!
Vinet hade kryddig doft och smak med inslag av mörka bär och fat. Framför allt körsbär och lakrits, vanilj och dill samt eucalyptus/mint anades. Det blir ett köp igen på denna också!
Vin nr 6 – Loiredalen
Chinon, Cuisine de ma Mère
Cabernet Franc, 2020
129 :- nr 71529
Vinet var snarlikt sjuan men lakritstonen var mer framträdande och drog åt ett jordigt/stenigt håll som påminde om salmiak och hockeypulver. Doft och smak av svart vinbär var också mycket märkbar och det kändes lite animaliskt, lite toner av kött. Köp igen här med!
Vin nr 7 & 8 – Tysk Pinot Noir och siciliansk röd blend
Krug’scher Hof, Rheinhessen
Pinot Noir, 2018
140 :- nr 22388
Benanti Etna Rosso
2018
169 :- nr 95445
Detta var kvällens jämnaste match mellan två mycket goda viner. Ett tyskt Pinot Noir och en siciliansk blend på druvorna Nerello Mascalese och Nerello Cappucio vilket är relativt nytt för mig.
I paletten hos de båda anades jordgubb, läder och peppar – typiska toner för Pinot Noir. Vårt första möte med tysk Pinot Noir var inte en höjdare. Detta blev en välförtjänt comeback.
Bonusvinet – Nebbiolo från Piemonte, norra Italien
Gattinara Riserva
Travaglini Giancarlo S.A 2015
398 :- nr 95121
Det var ett okej vin på Nebbiolo med hög strävhet och smak av syrlig röd frukt så som klarbär och lingon. Det var inte ett vin som stod ut. Detta var kvällens minst prisvärda vin sett till priset på en flaska på Systembolaget. Men får 40 kr/glas där och då satt det fint.
Bra provning
Överlag var detta en mycket bra och trevlig provning, välorganiserad men ändå lättsam i sin form. Vi ser redan fram emot nästa månads nyhetsprovning. Mina absoluta favoriter var nummer 2 och 5.
Väl mött!
Lämna ett svar