Med alla turer till Skåne och päronen på besök har jag även fått upp lite blandat av mitt bös från deras vind. Däribland vinglas – från annan flytt på annan ort, oklart när, var och hur. Vid 30+ kan man ju inte ha koll på alla gamla galenskaper. Man har fullt upp att hitta på nya! 😜😃
Först tvekade jag på att spara. Vilken skillnad kan dessa glas göra i vår samling?
Kanske all skillnad? Formen på glasen fick mig att tänka till. Dessa glas var med sin unika form också en ledtråd i fredagskvällens inlägg på Instagram och Facebook. Där fick man gissa vad jag drack; druva + region:
Extra roligt var det att just mamma och pappa var först att gissa rätt. Mamma gissade rätt på druvan – Pinot Noir (PN) och pappa gissade rätt på regionen – Bourgogne. Jag föreställer mig att jag har lyckats så åtminstone några små kunskapsfrön om vin hos andra än mig själv.
Vinet igår var en favorit i repris från Côte de Nuits i södra Côte d’Or – ”Den gyllene sluttningen”. Labouré-Roi grundades 1832 och har sitt huvudkontor och sin centrala vinkällare i Nuits-Saint-Georges – centralorten i Côte d’Or:
Labouré-Roi
Pinot Noir, 2019
119 :- nr 5475
Och gällande glasen pratar vi alltså här om rejäla, svulstiga kupor till att avnjuta gamla världens Pinot Noir – så mycket Daniel:
https://www.ikea.com/se/sv/p/storsint-roedvinsglas-klarglas-20396298/
PN-kupan är bredare och rundare, med större öppning. Jämför med tulpanformade mer slutna vinglas som används till kraftigare blå druvor som Merlot och Syrah:
https://Orrefors.se/serie/more
En variant på PN-kupan används för nya världens viner. Den smalnar av mer upptill – som ett bulligt päron med kapad topp. Lite som denna ölkupa fast rundare:
Var det alltså i detta glas som jag borde ha zippat denna kaliforniska goding från Monterey en tidig kväll i juni?
Irony
Pinot Noir, 2018
150 :- nr 6694
Vinet var medelfylligt med liten strävhet och hög syra. Smak och doft var milt kryddig med inslag av stall, läder och fatkaraktär med mycket vanilj. Bland frukten anades lingon och björnbär, körsbär och mogna jordgubbar:
PN-kupan får vinet att landa längst fram på tungan. Då anas fruktaromen mer. Smalare glas passar istället medelsyrliga rödviner med högre strävhet. Då landar vinet istället närmre tungans mitt.
Många glas för öl, vin och sprit har också gemensamt just att de sluter sig mer eller mindre mot öppningen. Detta kapslar in och koncentrerar aromerna så att de uppfattas tydligare.
Besök också gärna Riedel, vinglasmästarna från Österrike. Läs mer där om kombinationen dryck och glas. Och deras karaffer! Wow! De är ett stycke konst i sig! 😍
Bra med PN-kupan är även att man kan swirla vinet ordentligt för extra luftning och utveckling av aromer. Plus att det bara är kul att swirla! 😃
Christina knows the drill! 😜😂
S W I I I R L I T B A B Y 🌊🍷
Lämna ett svar