Lycka! Jag kÀnner hoppfullhet och det hÀnder massor av bra saker.
- Vaccination mot Covid-19 i VÀstra Götaland har öppnat för alla 18+
- I september börjar jag nytt jobb och steppar upp i karriÀren
Som brukligt firas livets milstolpar och bragder med champagne. Detta Àr ju sen gammalt. Men vilken ska man vÀlja?
Som hÀngiven och trogen champagnenörd har jag ju givetvis flera stycken hemma. Men en nackdel att vara jag Àr att jag inte alltid kan bestÀmma mig. IstÀllet lÀt jag vÀnner och följare avgöra vilken av dessa tvÄ champagner det blir:
Diebolt-Vallois
Prestige Brut
399 :- nr 7723
A. Viot & Fils
Brut Tradition
239 :- nr 77657
Diebolt-Vallois – Historisk familjefusion
Champagnehuset Diebolt-Vallois, familjeföretag sedan 1978, drivs av Jacques Diebolt och Nadia Vallois tillsammans med deras tvÄ barn, Arnaud och Isabelle.
Produktionen ligger i omrÄdet CÎte des Blancs dÀr de har odlingar frÀmst i byarna Cramant (Grand Cru-status) och Cuis (Premier Cru-status). I dessa byar har de bÄda familjerna en verksam historia; Diebolt i Cramant sedan slutet av 1800-talet och Vallois i Cuis med vinodling sedan 1400-talet.
https://www.diebolt-vallois.com
Diebolt-Vallois har kommit att bli husets champagne hos vÄra goda vÀnner Tomas och Anders. Jag vÀntar med spÀnning pÄ att undersöka ifall jag till fullo kommer att förstÄ vad de vurmar för. Det mesta talar i alla fall för att jag lÀr bli mycket nöjd.
A. Viot & Fils – Version 5.0
Femte generationen driver idag detta företag som grundades 1921. Idag Àr det Julien Viot som Àr dess vinmakare. Viots odlingar hittas kring byn Colombé-la-Fosse norr om staden/kommunen Bar-Sur-Aube.
Geografiskt befinner vi oss i den norra delen av det nĂ„got avsides omrĂ„det CĂŽte des Bar i sydöstra Champagne. Detta omrĂ„de ligger egentligen nĂ€rmre Ă„t Chablis till Ă€n till det huvudsakliga klustret av vinomrĂ„den i Champagne kring stĂ€derna Reims och Ăpernay.
Denna födelsedagspresent frÄn bÀstisen Emma Àr en för mig helt ny champagne som jag aldrig hade hört talas om tidigare. Den blir spÀnnande att prova eftersom den ligger sÄ pass avsides frÄn det traditionella omrÄdet. Det kan sÀkert ge en annorlunda upplevelse.
Nya omrÄden
NĂ€stan alla champagner som jag har provat har kommit frĂ„n omrĂ„dena kring staden Reims och Ăpernay; Montagne de Reims och VallĂ©e de la Marne. Jag Ă€r inte alls bevandrad i CĂŽtes des Blancs eller CĂŽte des Bar. SĂ„ vilken champagne det Ă€n blir som jag poppar först sĂ„ blir det en spĂ€nnande upptĂ€ckt.
Och vinnaren Ă€râŠ
Diebolt-Vallois med ganska god marginal över A. Viot & Fils. MÄnga av de röstande gav mig dock det mycket goda och kloka tipset att vÀlja bÄda tvÄ. Mums ju!
Ett snille bollade lite fyndigt tillbaks frĂ„gan till mig och bad mig att vĂ€lja den torraste. Jag valde att kolla upp sockerhalten pĂ„ vinerna i Systembolagets app. Ăven den duellen vann Diebolt-Vallois med 4 g/l mot 6 g/l.
HÀr kan ni se hela resultatet av undersökningen och var den Àgde rum:
- Instragram: 7 röster för Diebolt-Vallois; 3 röster för A. Viot & Fils; 1 röst för bÄda tvÄ
- Facebook: 4 röster för bÄda tvÄ
- MunskÀnkarna pÄ Facebook: 3 röster för Diebolt-Vallois; 1 röst pÄ A. Viot & Fils; 2 röster för bÄda tvÄ
Nu vet jag vad som vÀntar nÀr jag har kommit hem igen.
Det man inte vet fĂ„r man ta reda pĂ„ – tack för hjĂ€lpen! â€ïž
LĂ€mna ett svar