I lördags förra veckan blev det en annorlunda vinprovning hos vår gode vän Tobbe – på tema burk.
Detta är andra gången som jag har provat vin på burk – första gången var ifjol på Hotel Clarion Post i Göteborg. Då provade jag ett rosévin som jag vill minnas var helt okej.
Då för en vecka sedan testade vi oss runt i världen med dessa varianter av burkvin och i följande ordning:
Spanien
Solybiza Red Sangria
26 :- nr 2466
Doft: Grapefrukt och blodapelsin
Smak: Lingon, grapefrukt och blodapelsin samt coca-cola och kanel
Betyg: 3/5
Kalifornien, USA
Dark Horse Rosé
59 :- nr 2436
Doft: Jordgubb och vanilj
Smak: Mild och flyktig med inslag av citrus samt lite mineraltoner
Betyg: 3/5
Marlborough, Nya Zeeland
Te Merio
Sauvignon Blanc, 2019
43 :- nr 6475
Doft: Fläder, päron, vanilj och honung – Päronmer/päronsplit
Smak: Päron, grönt äpple, svart vinbär och svart vinbärsblad samt krusbär
Betyg: 3/5
Western Cape, Sydafrika
Vinette
Chardonnay, 2020
38 :- nr 2299
Doft: Päronsplit, äppeljuice och äppelcider
Smak: Citrus och mineral, ganska platt
Betyg: 2/5
Kalifornien, USA
Cycles Gladiator
Pinot Noir
69 :- nr 2600
Doft: Jordgubbar och mandarin, läder och stall samt jord och våt ylle
Smak: Jordgubbar och lingon, mandarin och apelsin samt vitpeppar
Betyg: 3/5
Överlag var vinerna helt okej och vin på burk som koncept gillar jag. Det är roligt och annorlunda och samtidigt ett smidigare sätt att ta med vin och dela på.
Burken med Pinot Noir var godast. Detta vin var mest komplext och nyanserat och passade också mycket fint till Tobbes canelonis. Men till picknickkorgen i sommar kan jag även tänka mig rosévinet eller Sangrian.
Burkarna med Sauvignon Blanc och Chardonnay tyckte jag inte om lika mycket. Chardonnay-vinet får lägst betyg, det kändes platt och onyanserat i doft och smak.
Senare den kvällen delade vi däremot på en flaska underbart Chenin Blanc från Vouvray i Loiredalen.
Laurent Kraft
Chenin Blanc, 2018
Doft: Päron och röda äpplen, marsipan, vanilj och bakverk samt ylle
Smak: Äpplen och nötter, honung och bakverk, mineraltoner och jord samt ekfat och kantareller.
Jag upplevde smaken som ganska lik champagne på grund av tonerna av nöt och äpple men inte lika jästig och brödig som en champagne.
I skrivande stund har jag återvänt till Skåne för att fira födelsedag och midsommar med landsmännen. Så nästa gång vi ses lär jag mest prata bubbel skulle jag tro.
Ha det!
Lämna ett svar